Over Ons, Het Verhaal

 

________


Grappolo - Italian Wines Online

________

Peter - oprichter Grappolo 

Ongeveer 25 jaar geleden is de wijn-microbe bij mij binnengeslopen. De 1ste jaren waren vooral 1 lange ontdekkingstocht doorheen Frankrijk waarbij het leren proeven van de wijnen uit de verschillende Franse regio’s voorop stond. In die tijd ook gecombineerd met de jaarlijkse reizen die steevast een wijnregio aandeden. De volgende jaren ontdekte ik ook de andere wijnlanden, eerst in Europa en later ook de wijnregio’s in de ‘nieuwe wereld’.

Wanneer dan vanaf de eeuwwisseling de familiereizen vooral richting Italië uitgingen, geraakte ik steeds meer gepassioneerd door het land, zijn cultuur, gastronomie en natuurlijk zijn wijnen. Om een vlottere omgang te kunnen hebben met de lokale bevolking ben ik dan maar Italiaans gaan studeren. Vanaf 2008 heb ik mij verder geschoold in het wijngebeuren door het volgen van tal van cursussen die uiteindelijk geleid hebben tot het diploma van Wereldwijnmeester en het WSET Intermediate Certificate.

Dit alles mondt dan in de zomer van 2013 uit in het opstarten van Grappolo. Via Grappolo wil ik jullie laten kennis maken met de enorme diversiteit van de Italiaanse wijnen, waar in elke regio wijnen van topkwaliteit gemaakt worden.

 

Johan - medezaakvoerder Grappolo vanaf 01/12/2014

In 1982 ben ik afgestudeerd als tandarts in Gent waarna ik begon met een zelfstandige praktijk 'algemeen tandarts' in Wijnendale (Torhout). Tot op heden en ook in de toekomst blijft dit mijn hoofdberoep.

Op reis en via vrienden wijnliefhebbers, kreeg ik gaandeweg ook interesse in wijn. Na een basiscursus 'leren wijn proeven' sloot ik mij aan bij twee wijnclubs. Alle wijnlanden werden verkend en hun wijnen werden uitgebreid geproefd. Mijn kennis over herkomst, smaak en geuren van de wijnen uit zowel de traditionele landen als de nieuwe wereld werd alsmaar groter. Maar de Italiaanse wijnen bekoorden me het meest. Hun authenticiteit en diversiteit is enorm. Ook de schitterende cultuur en gastronomie van Italië spreken tot de verbeelding.

Toen Peter in 2013 startte met een eigen wijnzaak was dit een aanleiding om verder te gaan in de hobby. Als vriend in dezelfde wijnclub begon ik ook enkele wijnstreken voor hem te prospecteren en samen deden we een aantal degustaties voor Grappolo. Stilletjes groeide het idee om over een samenwerking te spreken. Wat een twintigtal jaren geleden begon uit interesse is nu een uit de hand gelopen hobby. Grappolo zie ik als een nieuwe uitdaging, een nieuw avontuur waar ik, samen met Peter met hart en ziel aan werk en bouw.